Afbeelding met tafel, voedsel, fruit, verschillend

Automatisch gegenereerde beschrijving

De regeringsmaatregel om geen peren meer te eten werkt, zo melden regeringskringen. De maatregelen waren op 1 april ingegaan na berichten dat peren mogelijk net als appels giftige stoffen kunnen bevatten. Maatregelen bleken noodzakelijk nadat op een markt in Napels iemand na het eten van peren is overleden. De symptomen kwamen overeen met die van eerdere gevallen in 2015 waar mensen overleden na het eten van appels. Wetenschappers wijzen op de verwantschap van appels en peren, maar zeggen er tegelijkertijd bij dat deze niet door elkaar moeten worden gehaald.

Den Haag – Een woordvoerder van de regering liet ons weten dat de regeringsmaatregel om geen peren te eten werkt. Deze maatregel tegen PYRUS-19, zoals deze crisis wordt genoemd, wordt goed nageleefd, en peren zijn verwijderd van markten en groenteveilingen. Of ook alle perenbomen gerooid moeten worden wordt nog onderzocht. Maatregelen als deze zijn volgens de regering noodzakelijk omdat wetenschappers hebben aangetoond dat appels en peren vergelijkbare verschijnselen kunnen oproepen bij mensen. Deze verschijnselen zijn waarschijnlijk afkomstig van dieren waarvan bekend is dat zij regelmatig appels eten. Het eerste geval van deze nieuwe ziekteverschijnselen is gesignaleerd op een  markt in Napels waar een oudere vrouw een peer heeft gegeven aan een jong meisje. Dat meisje is met ernstige vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen en in quarantaine geplaatst. Doktoren die het meisje hebben behandeld wijzen op de ernstige klachten die het meisje heeft en deze lijken erg op de symptomen van appelvergiftiging zoals de mensheid die eerder heeft gezien bij Sneeuwwitje. Niet kan worden uitgesloten dat de peren zijn gemanipuleerd in een chinees laboratorium, waar eerder is geëxperimenteerd met vruchten uit de rozenfamilie waartoe ook de peer behoort.

Nederland neemt stevige maatregelen, op basis van peren-deskundigen, zegt de Minister President vanavond in zijn persconferentie, aldus betrouwbare regeringsbronnen en volgt daarmee het advies van de WPO (World Pear Organisation). Er wordt een zgn. slok-down afgekondigd. In omliggende landen wordt ook het ter consumptie aanbieden en verkopen van peren verboden. In Nederland wordt een intelligente slok-down afgekondigd, alleen het doorslikken van peren wordt verboden. Wel zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk om Nederland voor te bereiden op een maatschappij zonder peren. Mensen met een peervormig figuur worden geïsoleerd van mensen met appel-gezichten en mensen wordt aangeraden om alle groente en fruit goed te wassen als zij vermoeden dat er contact is geweest met een peer. Speciaal voor de bescherming van kwetsbare ouderen worden fabrikanten van lampen en armaturen verplicht de vormgeving van hun lampen aan te passen omdat met name door kwetsbare ouderen in de volksmond lampen ook wel “peertjes” worden genoemd. Het zou, aldus het RIVM, gevaarlijk kunnen zijn om in een lamp “een nieuw peertje te draaien”. Ook wordt het verboden om appels met peren te vergelijken. Wetenschappers is het nog wel toegestaan om zgn. peer-groepsleden te raadplegen, mits deze bijeenkomsten virtueel worden gehouden. Ook andere beroepsgroepen waar regelmatig collega’s worden geraadpleegd zullen maatregelen worden opgelegd. Peer-to-peer contacten zijn alleen mogelijk met 1,5 meter afstand tussen de deelnemers. Omdat het onderscheid tussen collega’s en andere mensen niet altijd duidelijk is zullen ook winkeliers, theaters en het openbaar vervoer aanpassing door moeten voeren om te voorkomen dat peer-to-peer contact plaats kan vinden. Conferenties en conference-calls blijven verboden vanwege de mogelijke verwarring met conference-peren.

Hoewel de economische gevolgen inmiddels zeer groot zijn en duizenden bedrijven het einde van het jaar niet zullen halen zal de regering de slock-down niet opheffen voor de komkommertijd. ‘We zullen door de bittere appel heen moeten bijten’ aldus de Minister President. ‘Solidariteit wordt gevraagd om de broekriem aan te halen, zodat andere niet aan het risico van peren worden blootgesteld’.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met name stoofperen een groot gevaar voor de volksgezondheid opleveren, omdat deze ook gevaarlijk kunnen zijn zonder de gebruikelijke symptomen bij het eten van peren. Voedingsmiddelenfabrikanten hebben, aldus de woordvoerder van de Minister President, aangekondigd dat binnen 16 maanden peer-vervangers beschikbaar zullen zijn. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door de grote supermarktketens en de WPO.  In zijn persconferentie van vanavond zal de Minister President tevens aankondigen dat de slock-down voorlopig niet kan worden opgeheven omdat wetenschappelijk nog niet is vast komen staan dat andere roosachtigen, ook als deze niet voor consumptie geschikt zijn, niet tot vergelijkbare verschijnselen kunnen leiden.

PYRUS-19: geloof jij dit verhaal? Zou het verhaal anders zijn gelopen als Sneeuwwitje de appel niet had aangepakt?     Laat jij ook hier je intuïtie spreken?  
COVID-19? Jouw leiderschap vraagt erom dat, voordat je een keuze maakt, jij je bewust bent van de bronnen waarop jij je baseert en om transparantie van wat je doelen zijn. Zie jij het verschil tussen appels en peren? Volg de juiste bron, blijf leider over jezelf en je eigen leven, ook in tijden van chaos, sprookjes en realiteit. Wees er alert op dat je niet lijdt aan het ‘niet willen zien’- syndroom!